Top 11 crtića balkanskih klinaca

Svi smo se mi kao mali voljeli igrati u parku, rata s prijateljima, nogometa, gumi-gumija, lopova i pandura ili neke druge igre. Nakon iscrpnih sati igranja, jedna stvar (osim hrane!!!) uvijek nas je vukla doma. To su crtići! Donosimo vam listu 11 crtića koji su obilježili umove klinaca na našim prostorima.

11. Tom i Jerry/Tom And Jerry

Tom i Jerry su klasik. Bez ludog mačka Toma i malog zajebanog miša Jerryja djeca koja su odrastala u devedesetima ne mogu zamisliti djetinjstvo.

tom and jerry

10. Majstor Fantač/Mr. Bogus

Sigurno se nitko ne sjeća da se mali žuti gremlin Fantač na engleskom zove Mr. Bogus, ali zato smo ga na ovim prostorima zvali i Fantač i Fantać i Fantaz.

majstor fantač

9. Štumfovi/Smurfs

-“Papa Štrumf, koliko još?” -“Još malo.”

-“Papa Štrumf, koliko još?” -“Još malo.”

-“Papa Štrumf, koliko još?” -“Još malo.”

-“Papa Štrumf, koliko još?” -“Još puno!!!!!”

štrumfovi gif

8. Pčelica Maja/Biene Maja und ihre Abenteuer

Pčelica Maja nastala je iz njemačkog romana, a po njoj je nastala čak i opera istaknutog hrvatskog skladatelja Brune Bjelinskog.

maja

7. Mali Leteći medvjedići

Najveći hit među crtićima, Mali Leteći Medvjedići na čelu s Tinom i Dadom učili su nas u devedesetima da se trebamo brinuti o majci Zemlji i svim bićima koja žive na njoj.

leteći medvjedići

6. Nick Praskaton/Nick Knatterton

Ako treba nešto skombinirati, Nick Praskaton je pravi detektiv za to. Prije nego je postao Praskaton, Nick je najprije bio stripovski junak punog imena Nikolaus Kuno Freiherr von Knatter. Strip je počeo izlaziti 1950. godine, a crtić se prvi put pojavio 1977.

nick praskaton

5. Lucky Luke

Mršavi kauboj s cigaretom u ustima, Lucky Luke, Luckyjev prijatelj konj Jollie Jumper i njihovi protivnici braća Dalton simboli su devedesetih.

lucky luke

4. Pat i Mat/A je to

Sjećate li se da su se A je to zvali Pat i Mat? E, pa jesu. Pat je u žutoj majici, a Mat u crvenoj (ili sivoj). Rješavanje zadataka na Patov i Matov način jako je utjecalo na sve mlade umove s naših prostora.

a je to

3. Krezumica/Snagglepuss

Jedan od najpoznatijih citata devedesetih: “Tako mi mlijeka u prahu…”

KREZUMICA

2. Profesor Baltazar

Genijalni profesor Baltazar rješava probleme svojih sugrađana uz pomoć pozitivne energije i mašte – može li bolje od toga?

baltazar

1. Gogs

Gogs je zapravo crtić za odrasle, samo što mi, koji smo tada bili djeca, nismo to skužili. Ovaj crtić obiluje crnim humorom, raznim situacijama ranjavanja, golim tijelima i tjelesnim izlučevinama.

Komentiraj

Komentara