Top 5 epskih filmskih dvoboja

U mnogim je filmovima točka kulminacije susret dvaju neprijatelja. Jedan na jedan. Dvoboj može izazvati napetost i neizvjesnost, nerijetko predstavlja i rasplet dotadašnje priče ili njezin svršetak. Dvoboje se pamti – neki od njih postaju kultne scene filmske povijesti, a neke glumce uzdižu i pretvaraju u ikone. Svatko pamti bar jedan epski dvoboj, a ovdje ćemo pogledati pet značajnih duela koji su obilježili mnoge gledatelje.

5.  Matrix – Neo vs. Agent Smith

Što se ovdje događa? Pitanje je koje spontano pada napamet kada god naletimo na ovu borbu. Ovaj duel ne prestaje fascinirati, a scene metka, vratolomija, usporenih pokreta i „elegantnih“ borilačkih poteza ostaju urezane u pamćenje svakome tko je pogledao ovaj film. Početak dvoboja podsjeća na nekakav western okršaj, dok se borba kasnije pretvara u ludu Wachowski inačicu istočnih borilačkih filmova koja .

” target=”_blank” rel=”noopener”>provocira zakone fizike.

4. Dobar, loš, zao (The Good, the Bad and the Ugly) – Blondie, Tuco i Angel Eyes

Špageti western remek-djelo. Film koji zauzima posebno mjesto u povijesti filma, a ova je scena zasigurno ona koju svi znaju, prepoznaju i pamte. Kako i ne bi, kada je riječ o legendarnom Blondieju koji je od Clinta Eastwooda učinio megazvijezdu? Iako nije riječ o klasičnom duelu, vidimo tri glavna lika koji se susreću na samome kraju. Svaki je pogled, izraza lica, grimasa i zvuk značajan i specifičan.

3. Ratovi zvijezda (Star wars) – Darth Vader vs. Obi-Wan Kenobi

Bili vi zagriženi fanovi kultnih filmova Ratovi zvijezda, pasivni gledatelji ili laici, ovu scenu sigurno znate. Morali ste, kad tad, negdje naići na nju. U epskom dvoboju u Episode IV – A New Hope (1977) koji figurira kao jedan od najnapetijih događaja u čitavom serijalu, vidimo ponovni susret Darth Vadera i Obija, dva velikana galaksije, na suprotnim stranama. Nakon par uvodnih riječi jednog i drugog, slijedi povijest.

2. Na zmajevom putu (The Way of the Dragon) – Tang Lung vs. Colt

Govoreći o epskim dvobojima, nemoguće je ne spomenuti epski dvoboj par excellence. Susret Brucea Leeja i Chucka Norrisa. Desetak minuta borbe, od kojih dvije pripadaju zagrijavanju i rastezanju. Pritom valja napomenuti kako se borba odvija, ni više ni manje, nego u rimskom Koloseumu. Dvoboj prati samo jedna mala mačka koja se, eto, slučajno našla na licu mjesta. Ako netko kojim slučajem nije još pogledao ovaj duel, a pitao se je li Chuck Norris ikada doživio poraz, odgovor slijedi.

1. Monty Python i Sveti gral (Monty Python and The Holy Grail) – Kralj Artur vs. Crni vitez

Ovaj je dvoboj podigao standarde epskih duela. Zapravo, teško će bilo koji budući dvoboj dostići njegovu razinu. Nakon „diplomatskog“ pokušaja razrješenja sukoba i upornosti Crnoga viteza, Artur nema druge – mora pokazati moć britanskoga kralja. Nakon prvog dijela napete borbe, Artur uspijeva dokazati tko je glavni na otoku. No, izgleda kao da dvoboju nema kraja. Crni vitez ne odustaje ni onda kada ostaje bez ruku i nogu. Dvoboj za pamćenje.

Komentiraj

Komentara