Majstori filmske glazbe: 7 legendarnih skladatelja koji su stvorili kultne filmove

Glazba u filmu je ono što vizualnom doživljaju daje još jedan, poseban pečat, i novi identitet. Ako je neka glazba upečatljiva, ona će nas odmah podsjetiti na određeni film, pa i momentalno baciti u atmosferu tog filma. Neki su skladatelji upravo u tome majstori – njihove će nam melodije još dugo ostati u glavi i tjednima nakon što pogledamo film. Pogledajte našu top listu najboljih skladatelja za dugometražne filmove, i poslušajte njihove kultne hitove koji će vas zauvijek vraćati u svijet filma kojeg predstavljaju.

>> 7 najzgodnijih glumaca klasičnog Hollywooda

7. Danny Elfman

Danny Elfman čovjek je koji je radio i za poplarnog redatelja Tima Burtona i na seriji Simpsoni. Možete li uopće zamisliti da čovjek s takvim spletom talenta, humora i osobina uopće postoji? To je kao da uspješno spojite Nutellu i ćevape u jedno jelo. Kombinacija ta dva jela zvuči suluda i nemoguća, ali kada bi zaista postojala, raj bi bio ovdje na Zemlji. Eto upravo to vam je Danny, Nutella i ćevapi u jednom. Danny je radio i može sve, od tradicionalnih marševa do ćudljivih tema, što se najbolje ocrtava u Burtonovom Batmanu.

Najpoznatiji radovi: Spider-Man, The Avengers, The Nightmare Before Christmas, Fifty Shades of Grey, Batman, Edward Scissorhands, Alice in Wonderland, Charlie and the Chocolate Factory, Men in Black, Mission: Impossible

6. Hans Zimmer

Da, jasno nam je da nakon par preslušanih soundtrackova, svi brojevi počinju zvučati identično. Jasno nam je i da radovi ostalih kompozitora u zadnje vrijeme sve više podsjećaju na njegov uradak za filmu Inception, ali to je zapravo samo dokaz njegovo utjecaja na cjelokupnu filmsku industriju.

Najpoznatiji radovi: The Lion King, Gladiator, The Dark Knight, Inception, Interstellar, 12 Years a Slave

5. James Horner

Suradnja s redateljem Jamesom Cameronom obilježila je njegov opus. Prepoznatljiv po napetim dionicama, filmovima poput Aliena i Titanika, obogatio je filmske klasike s karakterističnu atmosferom.

Najpoznatiji radovi: Titanic, Avatar, Braveheart, Star Trek, The Amazing Spider-Man, A Beautiful, Casper,  Mind, The Boy in the Striped Pyjamas, Apollo 13

4. John Williams

John sakuplja nagrade kao što mi sakupljamo magnete za frižider. Filmovi po kojima svaka generacija pamti svoju mladost. Drpanje po mračnim kino dvoranama ne bi bilo isto bez Williamsovog Imperial Marcha, ali niti Badnja večer bez HRT-ovog milijuntog emitiranja filma Sam u kući (Home Alone).

Najpoznatiji radovi: Star Wars, Jurassic Park, Schindler’s List, Harry Potter, E. T., Jaws, Home Alone, Indiana Jones, Superman, Saving Private Ryan

3. Ennio Morricone

Kada bi Krleža pisao soundtrackove, zvučao bi nešto poput Morriconea. Težak, monumentalan, iskompleksiran glazbeni stil, koji se, možda kontradiktorno, uvijek našao i savršeno uklopio u špageti-vestern filmove. Glazba iz filma Dobar, loš, zao (The Good, The Bad and The Ugly) postala je kultnim brojem, te definirala jedan cijeli filmski pravac.

Najpoznatiji radovi: Django Unchained, The Untouchables, The Good, the Bad and the Ugly, Malena, Once Upon a Time in America, Once Upon a Time in the West, The Professional

2. Bernard Herrmann

Bernard Herrmann je dugi dio karijere proveo radeći s Hitchcockom. Iako kritičari film North by Northwest smatraju njegovim najboljim ostvarenjem, kod gledatelja najviše dojma ostavila je scena plavuše u tušu, koja biva brutalno izbodena uz pratnju Herrmannovih šizofreničnih tonova. Film Psycho jednako je dojmljiv horor film, tako da Herrmannu možemo zahvaliti za niz neprospavanih noći, skrivajući se pod plahtom.

Najpoznatiji radovi: Vertigo, Taxi Driver, Psycho, Citizen Kane, North by Northwest, Fahrenheit 451

1. Howard Shore

U početku smo ga pamtili po izvrsnim trilerima, a onda nas je iznova ostavio bez daha. Svijetom je zavladala Lord of the Rings manija, koja je osim svojim vizualnim eskapadama, ljude (i glazbene top ljestvice) osvojila i muzikom. Kompozitor koji uspijeva skladati živu muziku za mrtvu tišinu.

Najpoznatiji radovi: The Lord of the Rings, The Hobbit, Twilight, The Aviator, The Fly

>> 8 glazbenih filmskih poslastica koje vrijedi pogledati

Komentiraj

Komentara