Troy – Fall of a City: Epska povijesna drama s dozom fikcije i fantasyja (VIDEO)

Grčka mitologija, Homerova djela i antička povijest i dalje predstavljaju nepresušno vrelo inspiracije za kreaciju novog pop-kulturnog sadržaja. Jedno od posljednjih ostvarenja je BBC-jeva i Netflixova dramska mini-serija o Trojanskom ratu, događaju epskih razmjera koji se proteže kroz osam epizoda prepunih dramatičnih obrata, političkih intriga i spletkarenja, tragične romantike, herojskih pothvata i, naravno, masivnih bitaka. Serija se od sredine veljače emitira na BBC-ju, a početkom idućeg mjeseca će doživjeti i svoju internacionalizaciju kroz Netflixovu streaming plaftormu. Sudeći prema onome što se dosad moglo vidjeti, serija Troy – Fall of a City donosi i mnoge zanimljive, ali i kontroverzne, promjene.

>> Kuga – serija koja je razbila sve rekorde gledanosti stigla je na Epic Drama

Tom Weston-Jones kao Hector

Kao što trailer suptilno i sugerira, uz namjeru mini-serije da na realističan način dramatizira i posredstvom modernih tehničkih mogućnosti portretira ključne događaje Trojanskoga rata, vidljiva je i tendencija dodatne fikcionalizacije Homerova epa. Uz to, producenti su, izgleda, odlučili posegnuti za svojevrsnom slobodnom (re)interpretacijom nekih krucijalnih i nosivih elemenata, s pojedinim likovima u prvom planu. Upravo je potonji segment privukao pažnju: nakon Brada Pitta i plavokosog, bijelog Ahila iz filma Troja, BBC-jev i Netflixov uradak donosi crnokosog, crnog Ahila kojega glumi David Gyasi. Ista se stvar odnosi i na Patrokla, kojega igra Lemogang Tsipa. Osim reinterpretacije i retuširanja dvaju likova, što izravno utječe na ustaljenu percepciju ove priče, izgleda kako su se producenti ovom gestom odlučili zakačiti i za trend političke korektnosti te pokazati da i stari epovi, prebačeni u moderno okruženje, mogu biti poligoni manifestacija aktualnih političkih tokova.

Ovaj je potez polučio kontroverze u Velikoj Britaniji, gdje je mini-serija naišla i na solidnu količinu negativnih kritika i ocjena. Dakako, motiv kritičara nije bila isključivo moderna verzija Ahileja i Patrokla: prigovori publike i kritike bili su usmjereni  i prema drugim proizvoljnim konstrukcijama i reinterpretacijama epa. Naravno, nisu sve kritike bile isključivo negativne – mini-serija je izazvala i brojne pozitivne reakcije i pohvale. Troy – Fall of a City zanimljiv je uradak koji je sniman u Južnoj Africi, prepričava desetogodišnji rat i opsadu Troje, a uključuje i ogroman i šarolik glumački sastav u kojem nema dominantnih zvijezda. Za fanove epskih djela, koja su začinjena i dobrom dozom fikcije i fantasyja, ovaj je naslov svakako dobrodošao. Mini-serija je u Britaniji debitirala 17. veljače, Netflix diže djelo na međunarodnu razinu 6. travnja.

>> The Rain: Pripremite se za novi post-apokaliptični serijski hit (VIDEO)

Komentiraj

Komentara