Tvorac Živih mrtvaca o finalu osme i konceptu devete sezone: ”Bit će to gotovo pa i nova serija”

Dok se univerzum Živih mrtvaca sve više širi a franšiza nastavlja svoj put kroz Fear the Walking Dead i najavljene spinoff serijale, pretpostavljalo se da bi središnja priča, koja traje već punih osam godina, mogla polako ići prema svom kraju. No, prema posljednjim izjavama tvorca serije i svojevrsne lokomotive ovog projekta, kraj se još ne nazire. Situacija je upravo suprotna: Scott M. Gimple, za kojeg bi finalna epizoda osme sezone ujedno trebala biti i posljednja epizoda koju je vodio iz pozicije showrunnera, izjavio je za EW da će deveta sezona biti svojevrsna ”nova serija”.

>> Živi mrtvaci: AMC i Scott Gimple obećali nove serije i razvoj TWD franšize

Samo naprijed!

>> Fear the Walking Dead 4: Napokon stiže dugo očekivani crossover!

Finale se, po njegovim riječima, odigralo u “neobičnom okruženju“. Gimple je kazao da završnica osme sezone nije samo završetak sveopćeg rata i kaosa koji je prožeo posljednje epizode, već je osmišljen i kao završetak svega onoga što smo do sada mogli vidjeti u Živim mrtvacima. Finale je stoga svojevrsna prekretnica: funkcionirat će kao konceptualna linija razgraničenja između prvih osam sezona i onih budućih. To bi trebalo biti vidljivo već u idućoj sezoni:

Serija će iduće godine biti gotovo pa i nova serija, s većom, novom pričom. To je nešto oko čega sam bio uzbuđen mnogo prije no što sam uopće krenuo s radom na osmoj sezoni.

Nova serija?

Moglo bi se reći da je to i zanimljiv, i rizičan potez: nakon osam godina, kreće – kako kaže Gimple – jedna nova priča. S druge strane, to bi zapravo mogao biti i ”radikalan” potez koji bi osvježio narativ Živih mrtvaca, jer nakon osam uzastopnih sezona postoji i opasnost stagnacije, razvodnjavanja priče i gubitka fokusa. Gledajući iz te perspektive, reorganizacija Živih mrtvaca bi mogla biti i poželjna. Prema onome što smo do sada mogli vidjeti u bogatim, dinamičnim i napetim sezonama, kao i u seriji Fear the Walking Dead, kreativnosti ne manjka, zombi-univerzum je otvoren, raspršen i nudi svakojake mogućnosti za različite razvoje kolektivnih i individualnih priča. Popratit ćemo stoga razvoj zombi-sage, nadajući se novim šokovima i novim ugodnim i neugodnim iznenađenjima iduće godine.

>> Fear the Walking Dead – 5 najšokantnijih epizoda do sada

Komentiraj

Komentara