Dosjei X/Fox

9 uskrsnuća junaka iz serija i filmova

U religijskim pokretima diljem svijeta, oprečne pozicije koje zauzimaju život i smrt predstavljaju ujedno i žarište inspiracije i imaginacije. Na tom se oprečnom odnosu temelje mnogi misaoni sistemi – religijski i filozofski – koji nastoje objasniti tajanstvenost života i smrti, ali i ponuditi odgovor na pitanje – što slijedi nakon smrti?

Jedno od zanimljivijih pojmova u raspravama o relaciji život-smrt definitivno je i fenomen uskrsnuća kojim su se kroz povijest bavili mnogi mistici i učenjaci, teolozi i filozofi, ali kojim se danas, kako ćemo vidjeti, bavi i popularna kultura.  Donosimo vam listu devet značajnih popularno-kulturalnih „uskrsnuća“ u svijetu filmova i serija.

9. Buffy (Buffy, ubojica vampira)

THE WB

Buffy je svoje uskrsnuće iskusila dva puta. Prvi je put vraćena iz svijeta mrtvih na koncu prve sezone, što i nije ostavilo tako jake dojmove kao što je to učinilo njeno drugo uskrsnuće. Naime, njime su se otvorila neka zanimljiva pitanja: prijatelji su je htjeli vratiti u život kako bi ju izbavili iz pakla, dok se ona na zemlju vratila u dosta depresivnom stanju, objašnjavajući kako su je zapravo izvukli iz mira i spokoja raja u kojem je uživala.

8. Brian Griffin (Family Guy)

Jedna od rijetkih situacija u kojima je mali Stewie pokazao osjećaje prema drugima, bila je Brianova smrt. Iskoristivši vremeplov, Stewie se vratio u pravi trenutak kako bi Briana spasio pred nadolazećim jurećim autom. Zahvaljujući Stewieu, osim spašavanja legendarnog psa Briana, spašeni su i osjećaji mnogobrojnih obožavatelja ove serije.

7. Kenny McCormick (South Park)

Comedy Central

Tko je ubio Kennyja? Koliko je puta Kenny umro? Na stranicama South Parkove Wikiae možete pronaći zbilja opširan popis i opis njegovih smrti zbog čijih učestalosti zaslužuje titulu lika koji je najviše puta umro/uskrsnuo na malim ekranima. Bez obzira na načine na koje umire iz epizode u epizodu, Kenny se uvijek nekako uspije vratiti u život.

6. Gandalf (Gospodar prstenova)

Gandalf/Gospodar prestenova

Dramatičan moment u kojem Gandalf pada u bespuća Morije dirnula je ne samo Froda i ostale, već i čitavo gledateljstvo ovog fantastičnog serijala. Kako će se put Družine nastaviti bez mudrog vodstva i utjehe koju je simbolizirala njegova ličnost? Napetost i tugu radi njegove smrti osjećali smo sve do sljedećeg nastavka serijala filmova u kojem se Gandalf vratio iz tame kako bi dovršio svoj zadatak i ispunio svoju ulogu u borbi za Međuzemlje. Nakon što je savladao Balroga dan mu je novi život, pa je za sobom ostavio sivilo svog staroga identiteta i postao Gandalf Bijeli.

5. Ripley (Alien: Uskrsnuće)

Ripley je jedna od zanimljivijih heroina Hollywooda. Ostavila je snažan dojam kao snalažljiva, hrabra i jaka žena u patrijarhalnom svemiru. Upravo je ona uništila Aliena u više navrata. Na kraju trećeg dijela serijala se i sama žrtvovala. No, zahvaljujući kloniranju, vraćena je u život u idućem nastavku s nekoliko novih karakteristika, poput komadića Alienovog DNK u sebi.

4. Jack Sparrow (Pirati s Kariba)

Disney

Nespretan, zbunjen i šašav – kapetan Jack Sparrow nestaje na kraju drugog filma iz serijala Pirati s Kariba. Posljednji ga put vidimo pred Krakenom koji ga jednostavno pojede. Na zadovoljstvo mnogih fanova, Sparrow se vraća već u idućem nastavku. Njegov je povratak značajan i za sam serijal čiji su nastavci ionako upitne kvalitete, te bi bez uskrslog Sparrowa vjerojatno još lošije prošli kod publike i kritike.

3. Alaric Saltzman (Vampirski dnevnici)

alaric-saltzman
The CW

Kada se spominju vampiri, uskrsnuće ne predstavlja neki značajan događaj. Kod vampira je to, tako reći, normalna pojava. Isto vrijedi i za Vampirske dnevnike, gdje su smrt, život i uskrsnuće usko povezani, s tim da se uskrsnuće može shvatiti i na drukčiji način, jednostavno kao novi oblik života – jednom čovjek, sada vampir. U vrtuljku uskrsnuća, zanimljiv je slučaj Alarica Saltzmana, koji je ubijen u trećoj sezoni. U četvrtoj ga nekoliko puta susrećemo, dok u šestoj sezoni zauzima mjesto važnog lika.

2. John Locke (Lost)

ABC

Imenjak poznatog filozofa Johna Lockea nije uskrsnuo u pravom smislu te riječi, ali je naizgled gubio život i ponovno se vraćao u njega, zbog čega zaslužuje mjesto na ovom popisu. Nakon što je na otoku ponovno stekao mogućnost hodanja, misterioznog je Lockea u petoj sezoni ubio zastrašujući i poremećeni frik – Ben Linus. Kasnije, u šestoj sezoni, shvaćamo da je Locke ipak preživio, ali samo zahvaljujući nevjerojatnoj okolnosti prolaska metka kroz rupu na mjestu bubrega kojeg je bio izvadio. Od ozljede se vrlo brzo oporavio uz pomoć magije Otoka, a nakon prve smrti, uslijedila je i druga, i to ona koja je rezultat okršaja s Jackom, nakon čega je Locke zbilja napustio otok na kojem se bio oporavio.

1. Mulder (Dosjei X)

Fox

Dok je s jedne strane istraživao razne misteriozne događaje i pojave, s druge strane su ga upravo misteriozne sile vratile u život. Nakon smrti, Muldera u život vraća čudan vanzemaljski virus, i to nakon tri mjeseca, što su neki kritičari povezali s uskrsnućem Isusa nakon tri dana.

Komentiraj

Komentara