Velika očekivanja: Nova suradnja Toma Hardyja i tvorca Peaky Blindersa

Nakon već jedne uspješne adaptacije knjige Charlesa Dickensa u obliku mini-serije A Christmas Carol, Steven Knight (Peaky Blinders, Slatke prljave stvari, Locke) je pristao za BBC adaptirati još jednu, i to možda najpoznatiju- Velika očekivanja.

Dugogodišnja suradnja

Trenutno nisu poznati detalji, kao primjerice izbor glumaca, ali je objavljeno tko će kreirati seriju i producirati ju. Kao što je prethodno navedeno, seriju će adaptirati Steven Knight, za BBC i FX. Također će ju i producirati, ali uz pomoć nekoliko poznatih filmskih imena. Tako da će izvršni producenti biti: Tom Hardy (Početak, Vitez tame: Povratak, Taboo), Ridley Scott (Marsovac, Blade Runner, Gladijator), Dean Baker (Taboo, A Christmas Carol), David W. Zucker (The Good Wife, The Man in the High Castle) i Kate Crowe (Neprilagođeni, Taboo).

Kao što je moguće zaključiti, gotovo svi navedeni producenti su surađivali na uspješnim projektima. Međutim, najznačajnije suradnje su imali Steven Knight i Tom Hardy. Oni su zajedno radili na filmu Locke i serijama Taboo i Peaky Blinders te je svaka od te tri suradnje bila dobro prihvaćena i od strane gledatelja kao i od strane kritike. Iako su na tim projektima surađivali u odnosu glumac-redatelj ili glumac-scenarist, za Velika očekivanja je trenutno potvrđena samo produkcijska suradnja, ne i da će Tom Hardy preuzeti neku od uloga.

U pozadini velikih djela

Iako mnogima nepoznat, scenarist, producent i redatelj Steven Knight stoji iza velikih djela. Dovoljno velikim da su mu donijela i viteško odlikovanje. Naime, 2020. mu je na kraljičinoj listi dodijeljena titula zapovjednika Reda Britanskog Carstva za „službu u drami i zabavi te prema zajednici Birminghama“. Općenito se takvo odlikovanje dodjeljuje vojnicima i civilima za promicanje znanosti, umjetnosti, kulture itd. (ako se sjećate i Thomas Shelby je dobio jedno takvo odličje u 4. sezoni Peaky Blindersa).

Mini-serija Velika očekivanja sastojat će se od 6 epizoda po oko sat vremena, a kako tvrdi direktorica sadržaja BBC-a Charlotte Moore, „originalnost Stevena Knighta bi mogla učiniti ovu adaptaciju must see dramom za cijelu novu generaciju“. Produkciju serije je preuzeo FX u suradnji s BBC-em, Scott Free Productionom (osnivač Ridley Scott) i produkcijskom kućom Toma Hardyja- Hardy Son & Baker. Datum početka snimanja, kao ni datum premijere, još nije poznat.

Ivana Krmpotić

>> Into The Night: Belgijski apokaliptični hit scenarista Narcosa

Komentiraj

Komentara