Veliki skandal oko Roseanne: Serija otkazana zbog rasističkog tweeta glumice, uključio se i Trump

Povratak serije Roseanne, jedne od klasičnih sit-com serija iz devedesetih, bio je popraćen ogromnim interesom javnosti. Prva je epizoda srušila rekorde gledanosti ABC-ja i same serije a reakcije publike i kritike bile su dobrim dijelom pozitivne, popraćene neizbježnom nostalgijom. No, Roseanne Barr, glavna zvijezda i nositeljica serije, poznata je i po svom političkom angažmanu koji je oduvijek bio teret za seriju. Glumica nije nikada skrivala vlastitu privrženost republikancima i konzervativcima, već se aktivno uključivala u pojedine kampanje i aktivnosti te je zbog toga često kritizirana i prozivana od strane liberalnih medija i šire američke javnosti. Sada je, jednim vulgarnim i nepromišljenim tweetom, proizvela ogroman skandal i pokrenula lančanu reakciju napada i protunapada.

>> Službeno: The Expanse je spašen i seli se na Amazon! Pogledajte reakcije protagonista serije

Situacija prije skandala

Rekapitulirajmo, u kratkim crtama, situaciju koja je prethodila skandalu. Roseanne Barr je oštro kritizirana i prije povratka serije na ABC: razni mediji, organizacije civilnog društva i šira ‘liberalna’ javnost napadali su glumicu zbog njenog agitiranja i angažmana oko predsjedničke kampanje Donalda Trumpa. Nakon rekordne gledanosti prve epizode, Trump ju je osobno nazvao i čestitao na uspjehu, što je proizvelo lavinu ”kontroverzi” i novih napada na glumicu. Bilo bi nepošteno reći da se Barr od silnih napada branila; glumica je odabrala drukčiju strategiju i priču preusmjerila na samu seriju, rekavši da je ona, a ne Trump, zaslužna za uspjeh i popularnost serije. Dalje, serija je nakon prve epizode oštro kritizirana i zbog toga što je protagonistica Roseanne Conner percipirana kao ”glasnogovornica” Trumpove politike. Uslijedio je novi val medijskih napada. No, pogleda li se šira slika i izađe li se iz okvira koje postavljaju američki liberalni mediji, vidljivo je da je revival serije Roseanne, poput originalnih epizoda devedesetih, pokušao reflektirati društvenu situaciju SAD-a: kroz humor i ironiju, u epizodama su se ”sukobljavale” liberalne i konzervativne struje obitelji Conner. Kao što se moglo i očekivati, nakon eksplozivne prve epizode, gledanost je postepeno počela padati a sada je, zbog Barrinog tweeta, više neće ni biti.

>> Sintovi dolaze – Britanska SF serija Humans dostupna besplatno na Pickboxu

Skandal

Naime, Roseanne Barr je na svom Tweeter profilu prozvala bivšu Obaminu asistenticu Valerie Jarrett, koju je opisala kao ”potomka Muslimanskog bratstva i Planeta majmuna”. Ovaj je vulgaran, rasistički tweet rezultirao automatskim otkazivanjem serije od strane čelništva ABC-ja odnosno Disneyja, koji je vlasnik kompanije, nakon što su društvene mreže doslovno eksplodirale: Tweeterom su odmah počeli kružiti razni hashtagovi koji su prozivali Barr i ABC, zahtijevali suspenziju glumice i kreatorice serije te pozivali ABC-jeve sponzore na bojkot. Istovremeno, pojavili su se i brojni hashtagovi koji podržavaju Roseanne. Glumica je nakon toga izbrisala svoj tweet, napisala novi u kojem se ispričala svima i rekla da je pogriješila, između redaka optužila ABC zbog preuranjene odluke o otkazivanju serije, požalila za otkazom onih koji su s njom kreirali seriju a među kojima je istaknula Johna Goodmana i Laurie Metcalf te se zahvalila svojim fanovima i pozvala ih da ju više ne brane jer je učinila nešto ”neobranjivo”. Također, Barr je rekla da je tijekom pisanja tweeta bila pod utjecajem Ambienovih tableta za spavanje te njih neizravno optužila zbog vlastite nepromišljenosti u pisanju…

Roseanne Barr

Reakcije

Rasistički je tweet zvijezde ovog legendarnog sit-coma rezultirao lančanom reakcijom napada, protunapada, kritika i prozivanja. Mnogi su članovi producentskog i glumačkog tima odlučili napustiti seriju i prije službene odluke ABC-ja. Glumica i izvršna producentica serije Sara Gilbert izjavila je da više nikada neće raditi s Roseanne, osudila je tweet i kazala da je njena poruka odvratna i dostojna prezira. John Goodman je bio suzdržaniji i rekao da ne želi ništa reći kako ne bi stvorio dodatnih problema i pogoršao situaciju. S druge strane političkog spektra, mogli su se čuti glasovi onih koji podržavaju Roseanne i kritiziraju ABC. U medijskoj i tweeterskoj kakofoniji, jedan se glas posebno istaknuo i privukao osobitu pažnju.

>> Margaret Atwood: Nemam kontrolu nad Sluškinjinom pričom

Trump

Na reakciju Donalda Trumpa se na neki način računalo od samog izbijanja skandala. Predsjednik SAD-a je i ovog puta iskoristio svoje omiljeno komunikacijsko sredstvo: Tweeter. Nakon što se ABC ispričao Valerie Jarrett, Trump je napisao da on nikada nije dobio ispriku ABC-ja zbog emitiranja užasnih i kontroverznih izjava o njemu, njegovom predsjedničkom mandatu i političkom djelovanju. Glasnogovornica Bijele Kuće Sarah Sanders je precizirala što je Trump htio reći svojom objavom: ”Predsjednik jednostavno kritizira i ukazuje na medijsku pristranost. Nitko ne brani ono što je [Barr] rekla”, kazala je. No, upravo je iz Trumpova tabora stigla vijest koja je odmah podigla dodatnu prašinu. Michael Caputo, bivši Trumpov pomoćnik, izjavio je da želi spasiti Roseanne i preseliti seriju na online streaming plaftormu Bond. Riječ je o potezu koji će zakotrljati novu dozu kritika i medijskih sukoba. Bit će zanimljivo vidjeti što će na to reći Roseanne Barr i vidjeti koji bi se glumci i glumice uopće i mogli vratiti ukoliko bi Caputo spasio seriju. Kako god bilo, čini se da se skandal nastavlja i da je ova priča, u čijem središtu stoji vulgaran rasistički tweet, još daleko od svog kraja.

>> Magične riječi iz Pickboxa: Gledajte besplatno serije i filmove na novoj platformi

Komentiraj

Komentara