Vrli novi svijet: Distopijski klasik Aldousa Huxleyja postaje serija

Zanimljive vijesti stižu iz Amerike. Roman koji je obilježio ne samo distopijski žanr, već i šire polje književnosti dvadesetoga stoljeća, ponovno će oživjeti na malim ekranima. Vrli novi svijet, klasik Aldousa Huxleyja, koji spada u kategoriju knjiga koje se moraju pročitati barem jednom u životu, ušao je u orbitu USA Networka, koji priprema ekranizaciju ove distopije.

>> 6 zabranjenih filmova koji su šokirali svijet

Aldous Huxley

Vrli novi svijet je, pored Orwellove 1984. i Zamjatinovog romana Mi, naslov koji se jednostavno ne može zaobići, kad se govori o distopijama. Huxley je u romanu ocrtao svijet koji oscilira između tamne budućnosti čovječanstva i potencijalne utopije. Naime, ljudi su naizgled “sretni”, droga Soma to omogućava, hedonizam je svojevrstan imperativ. Lociraju se i eliminiraju se izvori problema – umjetnost, filozofija, religija, obitelj.

Ipak, tehnološki napredak omogućava neviđene mogućnosti oblikovanja društva i pojedinaca. S takvim se sustavom susreće glavni lik Huxleyjeva romana, koji je rođen u “rezervatu”. USA Network je odlučio preuzeti ovaj naslov i prebaciti ga na male ekrane. Zapravo, s obzirom na značaj i popularnost romana, čudi što se dosad nitko ozbiljnije nije pozabavio ekranizacijom Vrlog novog svijeta. Bilo je pokušaja, ali se projekti nisu razvijali. Čini se da je sada došao pravi trenutak.

>> 6 super filmova o odnosu čovjeka i tehnologije

Komentiraj

Komentara