13 Reasons Why: Objavljen trailer posljednje sezone

Nakon tri sezone, o čijoj se potrebi može raspravljati, poznata američka serija Trinaest razloga (13 Reasons Why) dolazi svom kraju. Tako ćemo u lipnju gledati konačno rješenje zavrzlame koja se u početku činila samo jednosezonskom.

Kontroverzna serija

Trinaest razloga je nakon objavljivanja prve sezone bila predmet mnogih etičkih rasprava. Ponajprije, zbog grafičkog prikaza samoubojstva Hannahe Baker. Iako je serija zastupala stajalište poticanja rasprave o mentalnim bolestima i pokazivala ozbiljnost depresije, razne američke organizacije su ju kritizirale zbog navedene scene, tvrdeći da može potaknuti mlade da učine isto. Uistinu, nakon objavljivanja prve sezone zabilježen je značajni rast stope samoubojstva u SAD-u, ali ne postoje dokazi o povezanosti s gledanošću serije.

Kako bi rasprave priveli kraju, ili ipak možda zbog shvaćanja ozbiljnosti situacije, produkcija je dvije godine nakon prve objave odlučila izbrisati scenu samoubojstva. Sada se može vidjeti samo trenutak prije i odmah nakon tog čina.

Što nas čeka na kraju? (Mogući spoileri prve tri sezone)

Iako nisam previše upućena u događaje nakon jedne i pol sezone, uz pomoć internetskih članaka sam uspjela dobiti okvirnu ideju o tome što se sve dogodilo. Budući da je u prvoj sezoni obrađena cijela knjiga Jaya Ashera, u ostale dvije sezone radnju su kreirali scenaristi.

Tako na kraju treće sezone saznajemo tko je ubio Brycea te da su Clay i ekipa namjestili ubojstvo „nedužnom“ Montyju (koji je već u pritvoru zbog silovanja Tylera). Upravo je na tom događaju i bazirana posljednja sezona. Naime, prema najavi možemo zaključiti da će određeni ljudi istraživati slučaj i pratiti suučesnike, znajući da Monty nije kriv. Clay će se zato morati suočiti sa situacijom i preuzeti posljedice.

Finalna postava

Budući da se radi o posljednjoj sezoni, neće biti prevelikih promjena u glumačkoj postavi. Tako da ćemo i dalje gledati Dylana Minnettea (Clay), Brandona Flynna (Justin), Christiana Navarra (Tony), Milesa Heizera (Alex), Devina Druida (Tyler), Rossa Butlera (Zach) i Alishu Boe (Jessica). Međutim, vrlo vjerojatno više nećemo gledati Justina Prenticea (Bryce) kao ni Katherine Langford (Hannah), osim eventualno u flashbackovima.

Novih, i posljednih, 10 epizoda (začudo nije 13) bit će dostupno na platformi Netflix od 5. lipnja. U međuvremenu pogledajte najavu u nastavku.

Ivana Krmpotić

>> In the Dark: Serija koja će vas iznenaditi neobičnom pričom

Komentiraj

Komentara