5 glavnih razloga pada Živih mrtvaca

Prošli su tjedan iz produkcije serije objavili da će 11. sezona biti i konačna. Nekima se to svidjelo, dok je nekima i dalje jako teško rastati se od serije koja se bila prikazivala još od 2010. godine. Međutim, ono s čime se svi mogu složiti je da je gledanost Živih mrtvaca značajno pala u proteklih nekoliko sezona. U nastavku nudimo 5 glavnih razloga pada gledanosti Živih mrtvaca.

5. Odugovlačenje radnje

U formatu od 16 epizoda po sezoni, od kojih svaka epizoda traje po 40-ak minuta, nije lako popuniti sadržaj, čak i kad imaš stripove kao bazu. Iz tog su razloga Živi mrtvaci, pogotovo u kasnijim sezonama, počeli odugovlačiti s radnjom i ubacivati nepotrebne kratke priče. Upravo je to jedan od glavnih razloga zašto je gledanost krenula padati. Naime, već se nekoliko sezona u Živim mrtvacima, ali i u njegovom spinoffu Fear The Walking Deadu, prati isti obrazac. Prva i eventualno druga epizoda spajaju uzbudljiv završetak prethodne sezone, zatim imamo velik broj epizoda koje jako jako sporo vode do poante ove sezone i u konačnici imamo svega 2/3 napete zadnje epizode u sezoni. Nije čudno što gledatelji stanu s gledanjem u sredini sezone.

4. Previše flashbackova

Iako se posljednjih sezona ne koristi toliko često, barem ne na toliko uočljiv način, mnogim su gledateljima oko 5. i 6. sezone smetali učestali flashbackovi. Značajno su usporili radnju, a i korišteno je drugačije svijetlo prilikom uređivanja pa nije ni baš bio velik užitak za gledanje (mislim i inače je izuzetak boje karakterističan za seriju pa možete zamisliti kako je tek ovo izgledalo). Česti flashbackovi su bili posebno istaknuti tijekom borbe protiv masovne horde zombija u 6. sezoni, a iako je bilo zanimljivo zbog količine zombija koje pokušavaju ubiti, takvi flashbackovi su često ubijali volju za gledanjem.

3. Gubitak najdražih likova

Pogrešno je ocrniti seriju, pogotovo seriju ovakvog tipa, zbog ubijanja likova. Međutim, neke smrti gledateljima baš nisu sjele. Glenn, Carl, Jesus…a kraj 9. sezone i odlazak Ricka neću ni spominjati. Postupnim gubitkom glavnih likova gubio se i glavni protagonist serije, a samim time i zainteresiranost gledatelja za seriju. Koliko god tvrdili da simpatičnost određenih likova nije važna, gledatelji se gotovo uvijek povežu s određenim likovima na emocionalnoj razini i stvaraju tzv. parasocijalne odnose. Onog trenutka kad izgube takvog lika, pasti će zanimacija za cjelokupnom radnjom, barem dok ne pronađu neku zamjenu.

2. Preživjeti, osvetiti

U samim počecima serije, imali smo određene ciljeve svake sezone. Pronaći obitelj i omogućiti njihovu sigurnost, preuzimanje zatvora, uklanjanje nadolazeće ogromne horde zombija itd. Kasnije, glavni cilj je postalo samo preživjeti. Iako su te opasnosti za preživljavanje bile dosta zanimljive, počela se vrtjeti ista ploča iznova. Oko za oko, zub za zub, samo drugačiji antagonisti. I tako u krug dok gledateljima ne bude dosta. Iako su krajem 9. sezone gledateljima priredili neočekivan rasplet (još uvijek se oporavljam, a prošlo je više od godinu dana), većina radnje, zapleta i raspleta u novim sezonama je predvidljiva. Dobro, možda ne predvidljiva, ali ne toliko iznenađujuća.

1. Dugogodišnji fantasy VS. mainstream gledatelji

Konačni razlog ne ide direktno na teret produkcije. Neke serije jednostavno nisu za dugogodišnja prikazivanja. Odnosno, ne mogu konstantno držati zanimaciju tolikog broja gledatelja. Već je i u samim počecima ovaj uspjeh Živih mrtvaca bio iznenađujuć, jer rijetko koja serija u žanru fantasyja, a pogotovo zombi tematike, dobiva toliku pozornost i popularnost. Primjerice „Preacheru“, drugoj AMC seriji relativno sličnog sadržaja, već je nakon 3 sezone gledanost pala ispod 1 milijuna. U prijevodu, Živi mrtvaci i dalje imaju visoku gledanost svojih obožavatelja (bilo samo serije, bilo i stripova), ali su izgubili velik broj tzv. mainstream gledatelja. Nekim „manjim“ serijama to ne bi predstavljalo problem, ali seriji ovakvog kalibra to očito predstavlja.

Sve u svemu, iako je za neke stvari produkcija serije kriva, vjerujem da je glavni razlog pada gledanosti Živih mrtvaca ovaj posljednji. S velikom dostupnošću sadržaja iz čitavog svijeta i čestim produciranjem novih fantasy priča, gledatelji odlučuju prestati gledati stare za koje se čini da su već završene. I dok su Živi mrtvaci bili jedna od prekretnica u polju zombi sadržaja te su privukli i stvorili mnoge obožavatelja, možda je najbolje da se završi dok još nije prekasno. Bilo je lijepo ovih godina gledati prijatelje i obitelj kako se sa zgražanjem čude što to gledam na televiziji. Nadam se da će Živi mrtvaci u najavljenih 24 epizode 11. sezone dobiti dobar kraj, kakav i zaslužuju.

> Živi mrtvaci: Najpopularnijoj zombi priči konačno dolazi kraji

Ivana Krmpotić

Komentiraj

Komentara