Nove odgode: Disney ponovno odgodio najiščekivanije filmove godine

Ova je godina bila obilježena vjerojatno najvećim brojem odgođenih filmova u povijesti kinematografije. Dina, Tenet, Mulan, i mnogi drugi veliki filmovi su već nekoliko puta bila odgađani.

Analitičari su čak predviđali pad od 70 do 80 posto u američkim kinima. Ali Nakon što su Tenet i Mulan uspjeli ostvariti svoju premijeru (Dina je dobila službeni datum), mislili smo da se sve vraća na svoje mjesto. No, jučer je Disney pokazao da to ipak nije tako.

Tenet i Mulan kao lekcija distributerima

Iako su se mnogi čudili Nolanovim izlaskom u kina, prema podacima s Box Officea filmu ne ide TOLIKO loše. Istina, takav blockbuster bi trebao imati puno veću zaradu, ali uzevši u obzir da glavno tržište (američko) i dalje ne funkcionira normalno te da su glavne zone (New York i Los Angeles) i dalje zatvorene, kao i manji kapaciteti zbog restriktivnih mjera u ostalim državama, ovi podaci nisu uopće loši.

Naime, Tenet je do sad u svijetu zaradio preko 251 milijun dolara, a u kinima je 20 dana (mjerilo se postavlja u okviru od 30 dana). Radi usporedbe, Nolanov Interstellar je u prvih 30 dana imao zaradu od preko 677 milijun dolara. Iako ima još tih 10 dana usporedbe, po praćenju statističkog pada možemo zaključiti da Tenet neće doći ni približno blizu Interstellaru. Ako još uzmemo u obzir da je imao 45 milijuna veći budžet, ovo se Warner Brosu neće previše svidjeti. Iako, ponavljam, u današnjem kontekstu to nije tako loš rezultat (produkcijski budžet je pokriven), svejedno će njegovi distributeri biti nezadovoljni. Jer ipak, produkcija filma nije jedini trošak.

Novi Disneyev hit Mulan jednako tako nije dobro prošao. Iako nisu objavljivali u američkim kinima, u Svijetu su zaradili svega 57 milijuna dolara. No, prikazivanjem na svojoj online platformi možda će uspjeti spasiti film.

Nove odgode blockbustera

Zbog ovakvih podataka, koji su opravdali predviđanja mnogih u filmskoj industriji, Disney je jučer odlučio odgoditi premijere svojih 5 najiščekivanijih filmova, od kojih su 3 trebala imati jesensku premijeru. Točnije, Disney je odgodio dugoočekivani MCU film Black Widow sa studenog na svibanj 2021., Death on the Nile Agathe Christie je malo manje pomaknut, s listopada na sredinu prosinca, a Spielbergov West Side Story je pomaknut za punih godinu dana, s prosinca 2020. na prosinac 2021.

Death on the Nile

>> Death on the Nile: Nova adaptacija Agathe Christie ponovno okupila zvijezde industrije (TRAILER)

Uz navedene, koji su trebali izaći ove godine, pomaknuti su i neki filmovi za 2021. Tako su Shang Chi and the Legend of the Ten Rings i Eternals pomaknuti “dublje” u 2021. Odnosno, prvi će imati premijeru u srpnju, a drugi u studenom 2021.

Zaključno, trenutno su preostali Disneyevi filmovi u 2020. sljedeći: Death on the Nile (18.12.), Free Guy (9.12.), Duša (19.11.) i The Empty Man (10.10.). Nadamo se da oni neće biti odgađani, a pogotovo da se neće ostvariti užasna predviđanja analitičara.

Ivana Krmpotić

Komentiraj

Komentara