Živi mrtvaci: Najpopularnijoj zombi priči konačno dolazi kraj

U ovih 10 godina emitiranja, Živi mrtvaci su okupili brojne obožavatelje, osvojili mnoge nagrade industrije, popularizirali filmove i tv serije zombi tematike, ali i zadnjim sezonama počeli ubijati volju mnogim gledateljima.

Baš iz ovog posljednjeg razloga, ali i činjenice da su spremni prijeći na nove projekte iz TWD svemira, iz produkcije su službeno objavili da će sljedeća, 11. sezona, biti konačna.

Na putu prema dolje

Rijetko koja serija s većim brojem sezona se može pohvaliti da je držala kontinuitet kvalitete i zanimljivosti, a nažalost po mišljenju mnogih Živi mrtvaci nisu jedni od njih. Iako je tijekom prvih sezona bila možda i glavna senzacija u televizijskoj industriji (uz naravno Igru prijestolja), te stekla veliku bazu obožavatelja diljem svijeta, kasnijim je sezonama postepeno gubila gledatelje.

Primjera radi, gledanost serije je dostigla vrhunac u 5. sezoni s više od 17 milijuna gledatelja. Nakon toga, krenula je postepeno padati, što se najznačajnije vidi u posljednjim sezonama. Naime, dok je premijeru 8. sezone gledalo 11 milijuna ljudi, premijeru 9. sezone je pogledalo malo više od 6 milijuna, što predstavlja drastičan pad od 47 posto u razmaku od samo jedne sezone.

Proširena posljednja sezona pa spinoffi

Iako još uvijek nije objavljena posljednja 16. epizoda 10. sezone (dolazi u listopadu), iz produkcije su objavili format konačne sezone. Naime, finalna 11. sezona Živih mrtvaca premijeru će imati 2022. godine, a za razliku od ostalih sezona bit će u „proširenom“ formatu. Odnosno, neće imati klasičnih 16 epizoda, već će se sastojati od njih 24. Vjerujemo da je to dovoljno da se ova serija dovede kraju na lijep i pošten način, kakav zaslužuju vjerni obožavatelji.

I dok već postoji više spinoffa, od kojih su 2 aktualna (Fear The Walking Dead i TWD: World Beyond), nakon finalne sezone originalne serije showrunnerica Angela King će još više proširiti TWD svemir snimanjem spinoffa, ovog puta fokusiranog na Daryla Dixona (Norman Reedus) i Carol Peletier (Melissa McBride).

I dok su mnogi sretni što seriji napokon dolazi kraj (evo ja se još uvijek mučim s gledanjem 10. sezone), velikom broju obožavatelja ovo ipak neće biti drago. Koliko god shvaćali da je to najbolje za sveukupni uspjeh serije i za pravednost prema njenoj priči, nije lako pustiti seriju uz koju si proveo skoro pa desetljeće života.

Ivana Krmpotić

>> Scott & Bailey: Kompletna britanska detektivska serija stigla je na Pickbox NOW

Komentiraj

Komentara